onsdag 8. juni 2011

Salvador Dalí

Så utrolig heldige vi er som bor i en by hvor vi får anledning til å gå på kunstutstilling med noen av verdens mest kjente kunstnere - på en helt vanlig søndag. Spektakulære Art Science Museum @ Marina Bay Sands har hele 15.000m2 med utstillingsareal, og museet er virkelig er et stykke kunst i seg selv. Formet som en lotusblomst som på det høyeste rager 60 meter over bakken er dette virkelig et bygg som fortjener å huse verdens kunstnere.































For øyeblikket kan man oppleve en noe uvanlig og faktisk høyteknologisk utstilling av Van Gogh sine verk, hvor over 3000 bilder tar oss på en reise gjennom hans liv. Besøkende er omringet av enorme vegger hvor hans verk blir prosjektert overalt rundt en, og man får oppleve kunsten på en ulik måte enn man vanligvis gjør på et galleri.

Høydepunktet på museeumsdagen vår var imidlertid utstillingen av den verdenskjente spanjolen Salvador Filipe Jacinto Dalí, best kjent som Salvador Dalí (1904-1989). Den eksentriske kunstneren fra Katalonia i Spania er kjent for sin surrealistiske kunst, og 250 av hans bilder og skulpturer er nå å se i Singapore.



Salvador Dalí sine verk er virkelig iøyenfallende, og skaper rom for både beundring og diskusjoner. Han var en kontroversiell kunster som var forut for sin tid, og utstillingen skisserer tema som opptok kunstneren som femininitet og sensualitet, religion og mytologi, drømmer og fantasi.

Salvador Dalí var virkelig en mann av symboler - og man får inntrykk av at ingenting av hans kunst betyr det man først antar at det kanskje gjør. Det er en dypere mening med det meste, og han var definitiv ikke en mann som lot sine verk være basert på tilfeldigheter.

Gjennomgående i hele utstillingen er smeltende klokker - kanskje det mest kjente symbolet som Dalí brukte, og som han første gang malte i 1931 i bildet Persistence og Memory - hans mest berømte bilde. De smeltende klokkene er et symbol på tiden som går, falmende skjønnhet, forsvinnende ungdom og uungåelig dødelighet - fasinerende symbolbruk!

2 kommentarer: